Hulde aan de salarisadministrateur!

Salarisadministratie is één van de vele administraties die een onderneming heeft in haar organisatie.  Elke periode wordt jouw loon gestort op jouw bankrekening. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Vooraf komt daar heel wat bij kijken. Een juiste en tijdige salarisuitbetaling is belangrijk voor een organisatie.  Mensen werken nu eenmaal niet voor niets en hebben geld nodig om in hun levensonderhoud te voorzien. Worden de salarissen niet juist of niet op tijd uitbetaald?  Dat kan grote gevolgen hebben.

Krapte op de arbeidsmarkt

Bedrijven kunnen moeilijk aan personeel komen. De arbeidsmarkt is overspannen. Werkgevers willen hun personeel behouden. Salarisadministrateurs doen er alles aan om jouw werknemers tevreden te houden. Hoe? Nou, door de salarissen juist en tijdig uit te betalen!

Maar net zoals bij alle andere beroepen is er helaas ook een tekort aan salarisadministrateurs.  Terwijl zij juist een belangrijke factor zijn binnen een organisatie. Wat zou er gebeuren als salarissen niet op tijd of niet juist worden uitbetaald?  Ik denk dat veel medewerkers in jouw organisatie het bedrijf uiteindelijk zullen verlaten en op zoek gaan naar een andere baan.  We doen immers geen vrijwilligerswerk en willen betaald worden voor onze werkzaamheden. Wat zou jij doen?   

Hoe word je salarisadministrateur?

Als je van school komt, denk je niet meteen “joepie, ik wil salarisadministrateur worden”. Salarisadministratie is een vak waar je vaak bij toeval inrolt. Je werkt in de HR of op een financiële administratie. Je krijgt te maken met uitbetaling van salarissen én je gaat je daar verder in verdiepen. Je komt erachter dat dit toch wel een erg leuk vak is. En vooral niet saai.

Veel mensen die na de middelbare school verder gaan studeren, weten vaak ook niet dat dit een vak is.  Er is immers geen vervolgopleiding van op Hbo- of MBO-niveau. Dat is voor andere administraties wel het geval.  Vreemd toch?  Terwijl salarisadministrateurs juist erg belangrijk zijn voor een organisatie.

Gelukkig kun je je wel laten bijscholen als salarisadministrateur. Zowel op MBO als op Hbo-niveau zijn er praktijkgerichte beroepsopleidingen om je het vak eigen te maken.  Deze sluit je af met examens én je ontvangt een diploma. Hier wordt alleen geen reclame voor gemaakt bij de studiekeuze op de middelbare school.  Waarom eigenlijk niet?

Wat is er leuk aan het vak salarisadministratie?

Ik persoonlijk vind dit vak erg leuk en boeiend. Ik doe het met plezier. Daarnaast is het echt geen saai beroep. Salarisadministratie is juist afwisselend en veel complexer dan jaren geleden. Gelukkig helpt de automatisering een handje, maar mensenwerk blijft nodig. Rond de uitbetaling van de salarissen kan het even wat hectisch zijn,  maar na afloop ervaar je een euforisch gevoel dat jouw collega’s (of personeel van jouw klanten ) weer geld hebben om de komende periode vooruit te kunnen.  

Hou je ervan jezelf te blijven ontwikkelen? Ook dan zit je als salarisadministrateur goed.  Door de steeds wijzigende wet- en regelgeving in ons land én in Europa, moet je jouw vakkennis wel op peil houden. Anders loop je achter de feiten aan.

Wat heb je nodig om salarisadministrateur te worden?

Het gaat er vooral om of je de materie interessant genoeg vindt om daar je boterham in te verdienen. Daarnaast werk je nauwkeurig, gestructureerd en bent cijfermatig aangelegd. Ook integriteit is belangrijk, omdat je met persoonsgegevens te maken hebt.

Bij welke organisaties kan een salarisadministrateur werken?

Allereerst kun je bij grote organisaties terecht die meestal een eigen salarisafdeling hebben. Kleinere bedrijven besteden deze administratie vaak uit aan accountants- of administratiekantoren.  Het is erg persoonlijk waar jouw voorkeur naar uitgaat.  Of je voor meerdere bedrijven de salarisadministratie wilt voeren of liever maar voor één bedrijf, voor jouw collega’s.

Ik heb besloten interimmer te worden.  Ik hou erg van afwisseling en ben leergierig. Ik heb bij beiden gewerkt en kan geen keuze maken waar ik het liefste werk. Ik heb dus geen sterke voorkeur. Dat kan natuurlijk ook.  Wanneer je het niet weet, adviseer ik het bij allebei te proberen. Natuurlijk niet tegelijkertijd, maar gedurende jouw loopbaan. Dan heb je vergelijkingsmateriaal.  Dat heb ik in het verleden ook gedaan en daar heb ik geen spijt van gehad.

Ik vind dat er meer aandacht mag zijn voor het beroep van salarisadministrateur. Daarom schrijf ik natuurlijk ook deze blog.  Bedrijven kunnen nu eenmaal niet zonder salarisadministrateurs. Zij zijn juist hard nodig in een organisatie. Zij zorgen voor tevreden werknemers en het menselijk kapitaal is juist hét belangrijkste kapitaal in een organisatie. Zonder personeel kunnen organisaties hun doelstellingen niet halen!

Daarom zeg ik hulde aan salarisadministrateurs! En natuurlijk hoop ik met deze nieuwe blog ook toekomstige salarisadministrateurs enthousiast te maken voor dit mooie en dankbare vak ……….