Nieuwe medewerker? Voorkom extra kosten in de loonheffingen

Als werkgever heb je te maken met allerlei administratieve verplichtingen; ook met betrekking tot nieuwe medewerkers. Voordat iemand bij jou komt werken, moet je zorgen dat de administratie op orde is. Waarom? Omdat het anders voor jou én jouw nieuwe werknemer (financieel) nadelig kan uitpakken.

Als een werkgever niet beschikt over bepaalde gegevens voor de loonheffingen, zal hij het zogenaamde anonieme tarief moeten toepassen voor deze werknemer. Dit heeft gevolgen voor het berekenen van de loonheffingen. Doet hij dit niet, dan kan alsnog bij controle van de Belastingdienst een naheffingsaanslag worden opgelegd. Dat wil je natuurlijk niet en dat wil je voorkomen.

Wat houdt het anoniementarief in?

In de praktijk heeft met name de werknemer hier last van. Er wordt namelijk 52% loonheffing ingehouden in plaats van rekening te houden met de reguliere belastingtabellen. 

Ook mag er geen rekening worden gehouden met de zogenaamde loonheffingskorting. Dit is de korting op de belasting waardoor jouw werknemer netto meer overhoudt. Het nettoloon van de medewerker wordt hierdoor een stuk lager.

Voor jou als werkgever betaal je de premies werknemersverzekeringen en de werkgeversbijdrage ZVW over het loon van jouw werknemer. Hier zit een maximum aan. 

Stel dat jouw werknemer een loon heeft boven dit maximum, dan mag je dus geen rekening houden met dit maximum. Dit vormt een hogere werkgeverslast en dus extra loonkosten voor jou als werkgever.

Waarop moet je letten om aan jouw verplichtingen te voldoen?

Ik zal je hieronder een aantal situaties geven waarin je niet aan de administratieve verplichtingen voldoet. Dit zijn:

  • Als de werknemer zijn naam, adres en woonplaats niet schriftelijk en ondertekend aan jou heeft doorgegeven. Daarom is het zo belangrijk om het formulier Opgaaf gegevens voor de loonheffingen volledig te laten invullen en ondertekenen.
  • Als de identiteit van de werknemer niet op de juiste manier is vastgesteld. Let er ook op dat het identiteitsbewijs nog geldig is.
  • Als de werknemer onjuiste NAW-gegevens of vals ID-bewijs heeft verstrekt en jij dat weet of redelijkerwijs had moeten weten.
  • Als de werknemer zijn BSN onjuist of niet aan jou verstrekt. Iedereen die in Nederland werkt moet namelijk in het bezit zijn van een BSN.
  • Heb je buitenlandse werknemers? Als de verblijfsvergunning of tewerkstellingsvergunning ontbreekt.

Zorg er dus voor dat bovenstaande zaken zo snel mogelijk op orde zijn. Pas vanaf dat moment hoef je het anoniementarief niet meer toe te passen. Voor beide partijen levert toepassing van dit tarief namelijk alleen maar nadelige financiële gevolgen op. Heb je vragen hierover? Neem gerust contact met mij op.