Steeds meer mensen hebben moeite elke maand weer rond te komen van hun salaris. Steeds meer mensen krijgen schulden. Zij kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Ook bij jouw werknemers kan dit gebeuren of is dit al aan de hand. Wat zijn de gevolgen voor jou als werkgever? Hoe herken je medewerkers met schulden? En hoe ga je hiermee om? In deze blog leg ik het je kort uit.
Wat zijn de gevolgen voor jou als werkgever?
Als een medewerker privé geldzorgen heeft, heeft dat ook gevolgen voor zijn of haar werkgever of leidinggevende. Waarom? Financiële problemen kunnen leiden tot stress, een medewerker is minder productief en meldt zich vaker ziek. Hierdoor stijgen jouw loon- en personeelskosten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte, kosten re-integratie, verminderde loonwaarde wegens verminderde productiviteit.
Ook kun je te maken krijgen met loonbeslag via deurwaarders en premie-inning van de zorgpremie via het CAK. Dit brengt voor de salarisadministratie extra administratieve werkzaamheden met zich mee. Tijd die ze ook ergens anders aan kunnen besteden.
Wat is loonbeslag?
Loonbeslag is beslag dat wordt gelegd op het loon van jouw werknemers. Zij kunnen hun schuldeisers niet meer betalen. Via een deurwaarder wordt dan beslag gelegd. Werkgevers moeten dan een deel van het loon uitbetalen aan de deurwaarder. Uiteraard wel het deel boven de beslagvrije voet. Werknemers hebben immers recht op een minimuminkomen voor het betalen van hun vaste lasten en levensonderhoud.
Wat is premie-inning CAK?
Hiermee krijg je te maken als jouw werknemer een betalingsachterstand heeft bij zijn zorgverzekeraar. Dit is pas van toepassing als hij of zij 6 maanden achterloopt met het betalen van zijn premie en hij in de regeling wanbetalers terechtkomt.
Het CAK int vervolgens de zogenoemde bestuursrechtelijke premie. Deze is hoger dan de ‘gewone’ premie en zul je als werkgever moeten inhouden op het loon en afdragen aan het CAK.
Hoe herken ik financieel niet fitte werknemers?
Werknemers praten niet graag over hun financiële problemen. Ze schamen zich vaak. Schulden kunnen vaak ontstaan door allerlei oorzaken. Vaak kom je er als werkgever pas achter als er beslag wordt gelegd op het loon. En dan is het vaak al te laat.
Bepaalde signalen kunnen een teken zijn dat een werknemer geldzorgen heeft. Voor jou als werkgever is het belangrijk om hier op te letten, zodat je een mogelijk loonbeslag kunt voorkomen. Dat is pas een vorm van goed werkgeverschap.
Wat kunnen deze signalen bijvoorbeeld zijn? De medewerker…..
- kan zijn zorgpremie niet meer betalen.
- vraagt om een voorschot op zijn salaris.
- vraagt om een lening.
- is vaker ziek.
- wil extra uren werken.
Dit is maar een beperkte opsomming. Uiteraard kunnen er ook andere signalen zijn. Vaak is het ook een combinatie van signalen.
Wat kan ik er aan doen om ze te helpen?
Je kunt jouw werknemer een voorschot geven op zijn salaris. Je kunt een lening verstrekken. Let hierbij wel op de fiscale afhandeling. Je kunt een medewerker ook meer uren laten werken, mits dat de bedrijfsvoering ten goede komt.
Maar het beste wat je kunt doen is een bijdrage leveren aan het voorkomen van schulden. Dat is pas goed werkgeverschap. Je hebt er niets aan als medewerkers uitvallen door financiële stress. In deze krappe arbeidsmarkt wil je juist werknemers behouden.
Hoe je dat doet?
Wees alert op signalen. Je kunt bijvoorbeeld meedenken wanneer er iets belangrijks in het privéleven van jouw werknemer plaatsvindt. Zorg dus dat je als leidinggevende regelmatig in gesprek gaat met jouw medewerkers. En dan niet alleen werk gerelateerd. Zorg ervoor dat jullie werkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Neem je werknemers serieus.
Verwijs medewerkers naar websites op internet over geldzaken. Zet ze op intranet zodat ze toegankelijk zijn. Daarnaast zijn er uiteraard meer mogelijkheden voor jou als werkgever. Dit is maar een opsomming. Ik zou het immers maar kort uitleggen.
Waar kun je dan meer informatie vinden? Via de website www.financieelfittewerknemers.nl of door gewoon te googelen.
Goed werkgeverschap is oog hebben en houden voor jouw werknemers. Het zorgen voor financieel fitte werknemers is ook een vorm van goed werkgeverschap. Zowel je werknemers, maar ook jij hebt hier zeker baat bij!