Computerbril vergoeden aan werknemer

Anno 2022 nemen werkgevers steeds vaker oudere werknemers in dienst. Daarnaast zitten kantoormedewerkers door verregaande automatisering steeds langer achter een beeldscherm met vermoeide ogen en een slechte lichaamshouding als gevolg.  Bij het ouder worden, neemt ook de kwaliteit van je ogen af. Een computerbril zou een oplossing kunnen zijn voor eventueel ongemak.

Zelf heb ik deze week een computerbril aangeschaft. Ik val onder de categorie oudere werknemer, zittend achter een beeldscherm met vermoeide ogen en een slechte lichaamshouding als gevolg. Daar moest een oplossing voor komen, vond ik.

Als zelfstandig ondernemer ben ik gewoon naar de opticien gereden en de kosten voor een bril zijn voor eigen rekening.  Van mijn ziektekostenverzekering krijg ik niets vergoed, omdat zo’n vergoeding niet in mijn pakket valt. Natuurlijk zijn er pakketten die zo’n bril wel deels vergoeden, maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden voor een werkgever als hij in het kader van gezond werken iets voor zijn werknemers wil regelen?

Allereerst het volgende. In de folder van de opticien staat. “Een beeldschermbril geeft je een helder en rustig zicht op beeldschermafstand. Hierdoor krijg je een ontspannen zithouding en voorkom je vermoeide ogen, maar ook klachten als hoofd-, schouder- en nekpijn. Doordat je ontspannen kijkt, heb je aan het einde van de dag meer energie over voor andere activiteiten.”

Tevreden en gezonde werknemers willen we toch allemaal?

Maar wat kan een werkgever dan doen? Computerbrillen zijn vrij prijzig en niet alle medewerkers kunnen dit betalen. Heb jij als werkgever hiervoor de financiële middelen en budget, dan zou je kunnen overwegen dit onderwerp in jouw Arbo plan op te nemen.

Wat kun je als werkgever doen als je een vergoeding wilt geven voor een beeldschermbril?

Binnen de werkkostenregeling (WKR) wordt hierover het volgende gezegd. Een beeldschermbril kan een werkgever als Arbo voorziening onbelast vergoeden. Hiervoor geldt een gerichte vrijstelling en zo’n vrijstelling gaat niet ten laste van de vrije ruimte van de WKR. Zowel de werknemer als werkgever hoeft hier dus geen belasting over te betalen.

Als de werknemer kiest voor een luxere versie van de beeldschermbril, dan geldt de gerichte vrijstelling voor Arbo voorzieningen alleen voor het vergoeden van de basisvoorziening. Een zeer luxe, design beeldschermbril is geen redelijke voorziening voor de gemiddelde werknemer. Al het meerdere is dan loon en kan ondergebracht worden in de vrije ruimte van de WKR óf wordt belast loon voor de medewerker. Als basisvoorziening zou je uit kunnen gaan van een redelijke vergoeding van € 250,00 voor een beeldschermbril.  

Eén van de gereedschappen om oudere werknemers fit en gezond in dienst te houden is dus het vergoeden van een computerbril. Door de oplopende AOW-leeftijd en het steeds vaker in dienst nemen van oudere werknemers is het wellicht iets ter overdenking?