De arbeidsmarkt is constant in beweging en dit geldt ook voor jonge werknemers met een bijbaan of vakantiewerk. Op 18 november 2024 zijn namelijk een paar regels gewijzigd op het gebied van kinderarbeid voor 13-, 14- en 15-jarigen. Deze regeling heet Nadere Regeling Kinderarbeid.
Deze nieuwe regels geven deze kinderen (in het vervolg noem ik ze jongeren) meer vrijheid om te werken op niet-schooldagen. Dat is een goede zaak; door de krapte op de arbeidsmarkt is alle hulp welkom. En zij verdienen er wat mee en het is nog goed voor hun ontwikkeling ook!
In deze blog bespreek ik de laatste aanpassingen in de arbeidstijdenregels voor deze jonge doelgroep, waarom deze regels zo belangrijk zijn, en wat werkgevers en jongeren zelf moeten weten.
Welke aanpassingen zijn er voor deze jongeren?
Allereerst het volgende. In deze blog benoem ik alleen de meest recente aanpassingen met betrekking tot kinderarbeid. Wil je een compleet overzicht van alle regels over werken met deze jongeren? Dan verwijs ik je naar www.rijksoverheid.nl en www.arboportaal.nl.
Wil je er nog dieper induiken? Dan verwijs ik je graag naar wetteksten van de Arbeidstijdenwet en de Arbowet-en regelgeving. Wellicht taaie materie, maar daar kan ik je ook een handje bij helpen. Ook deze nieuwe regeling Nadere Regeling Kinderarbeid (Nrk) kun je raadplegen.
En dan nu de aanpassingen! Daarover gaat het tenslotte in deze blog.
Aanpassing 1: werktijden op niet-schooldagen
Jongeren van 13 en 14 jaar mogen vanaf nu op niet-schooldagen werken tot 20.00 uur. Eerst was dit 19.00 uur. Dit geldt ook voor werken tijdens vakanties. Ook jongeren van 15 jaar mogen op niet-schooldagen tot 20.00 uur werken.
Aanpassing 2: op zondag werken
Voor 13- en 14-jarigen wordt werken op zondag mogelijk. Dit mocht eerst niet. Werken op zondag mag maximaal 5 van de 16 achtereenvolgende weken. Als een jongere op zondag werkt, moet zaterdag een vrije dag zijn. Een heel weekend werken mag dus niet! 15-jarigen mochten onder voorwaarden al wel op zondag werken.
Aanpassing 3: overleg met OR of met werknemers
Wijziging in werktijden en werken op zondag vraag om overleg met de OR of vertegenwoordiging van werknemers of werknemer zelf. Ook moeten ouders/verzorgers akkoord gaan met de werktijden en werken op zondag. Zij moeten dus wel toestemming geven!
Aanpassing 4: verbod op werken in horecaruimtes tot 16 jaar
Jongeren onder de 16 jaar mogen niet werken in een ruimte (bijvoorbeeld een café of restaurant), zodra er alcohol kan worden geschonken. Er kan wel worden gewerkt in andere ruimtes, zoals in keukens en andere ruimtes. Dus wel in ruimtes zonder klantcontact.
Waarom zijn arbeidstijdenregels voor jonge werknemers belangrijk?
Jonge werknemers hebben bescherming nodig. Ze zijn nog in ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal. Langdurig of zwaar werk kan schadelijk zijn voor hun gezondheid en ontwikkeling.
Ook willen veel jongeren naast hun werk tijd vrijhouden voor school, vrienden en hobby’s. En dat moet ook. Daarom zijn er wettelijke grenzen gesteld aan het soort werk dat zij mogen doen, het aantal uren dat zij mogen werken en wanneer zij mogen werken.
Wat betekenen deze nieuwe regels voor werkgevers?
Voor werkgevers in sectoren waar jongeren vaak werken, betekent dit dat ze hun personeelsplanning en werkomstandigheden misschien moeten aanpassen. Het is belangrijk dat werkgevers op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Zo voorkomen zij boetes en zorgen zij voor een veilige werkomgeving voor jonge werknemers.
Tips voor jonge werknemers
Als jonge werknemer is het ook belangrijk dat je je bewust bent van je rechten en verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele tips:
- Ken je rechten: zorg ervoor dat je weet wat de maximale werktijden zijn en wanneer je recht hebt op pauzes. Kijk hiervoor op www.rijksoverheid.nl of www.nlarbeidsinspectie.nl. Internet staat er vol mee, dus google erop los!
- Wees niet bang om vragen te stellen of iets kenbaar te maken: als je het gevoel hebt dat je te veel moet werken of gevaarlijk werk moet doen, bespreek dit dan met je leidinggevende of met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Jouw werkgever moet de regels naleven!
- Informeer je ouders/verzorgers: hou je ouders of verzorgers op de hoogte van je werk en werktijden. Zij kunnen dan met je meedenken als er zich problemen voordoen.
Tot slot
Werken moet voor jonge werknemers veilig en leuk blijven. Tegelijkertijd bieden deze nieuwe regels meer mogelijkheden om werkervaring op te doen; in een bijbaan of als vakantiewerk. Zonder dat dit ten koste gaat van hun schoolwerk of hun rust. Ze kunnen (of moeten) nog lang genoeg werken in hun leven!
Voor werkgevers is het dus belangrijk regels goed toe te passen. Doe je dit niet? Dan heb je kans op boetes! Dat is zonde van je geld, toch? Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de regels voor jouw jonge personeel!