Weet jij waarvoor je premies werknemersverzekeringen betaalt?

Al geruime tijd geleden sprak ik met een werkgever. Tijdens dit gesprek kwamen de werknemersverzekeringen ter sprake.  Hij wist wel dat hij premies betaalde, maar waarvoor? Daar had hij niet echt een idee van. Zijn boekhouder regelde dat allemaal. Hij had zich daar nooit in verdiept. Ik weet niet of hij de enige is, maar het leek mij wel een leuk onderwerp voor een blog. En ik deel mijn kennis natuurlijk graag.

Met de verzekeringen (en de uitkeringen) zelf heb jij, als werkgever, inderdaad niet zoveel te maken. Tenzij er een Whk-uitkering via de werkgever moet worden doorbetaald aan een werknemer… Het heet niet voor niets een WERKNEMERSverzekering. Toch lijkt het mij zinvol dat jij weet waarvoor jij eigenlijk premies betaalt. Deze premies worden namelijk door jou betaald en vormen voor jou als ondernemer een kostenpost!

Ik zet ze daarom voor je op een rijtje. Hierbij wil ik opmerken dat ik het alleen heb over de werknemersverzekeringen, dus niet over de volksverzekeringen! Deze premies moet de werknemer wel zelf betalen en hou jij in op het loon via de loonheffing. Ook laat ik de overheid buiten beschouwing. De overheid heeft namelijk een apart fonds.

Premie Awf

Deze premie wordt gestort in het Algemeen werkloosheidsfonds. Wat wordt hieruit betaald?

Met name worden hier de WW-uitkeringen uit betaald. Het fonds keert vooral werkloosheidsuitkeringen uit aan werknemers die hun baan verliezen en die voldoen aan de voorwaarden voor het recht op een WW-uitkering.

Premie Aof

Deze premie wordt gestort in het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Dit fonds is bedoeld voor het financieren van uitkeringen voor werknemers die volledig of langdurig arbeidsongeschikt zijn geworden. Wat wordt hieruit onder andere betaald?

  • WAO-uitkeringen.
  • WAZ -uitkeringen via de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen.
  • WGA-uitkeringen.
  • IVA-uitkeringen. De IVA is een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.
  • ZW-uitkeringen.
  • WAZO-uitkeringen. Hierbij kun je denken aan zwangerschapsverlof, aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof. Dit heeft niets met arbeidsongeschiktheid te maken, maar de Wet Arbeid en Zorg moest qua financiering ergens worden ondergebracht (denk ik).

 

 

Premie Whk

Deze premie wordt gestort in de Werkhervattingskas. Het doel van deze kas is om de kosten te dekken van uitkeringen aan werknemers die ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden. Elke werkgever draagt hieraan bij, afhankelijk van de grootte van de werkgever. Wat wordt hieruit betaald?

  • De 1e 10 jaar van de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) voor mensen met een vast en flexibel dienstverband.
  • Volledige 2 jaar Ziektewet voor mensen met een flexibel dienstverband (ZW-flex).

Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet

En dan krijg je ook nog te maken met de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet. Deze wet regelt de basisverzekering voor zorg. Dit is geen verzekering en hiervoor wordt dus ook geen premie betaalt.  Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage die jij als werkgever betaalt. Daarom benoem ik deze ook meteen even.  Het is voor jou namelijk wel een kostenpost. Jouw werknemers betalen zelf hun premie bij hun zorgverzekeraar. Maar wanneer je personeel in dienst hebt, draag je ook bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Waarom deze inkomensafhankelijke bijdrage? Simpel, de overheid wil de zorgkosten eerlijk verdelen.  Mede op basis van solidariteit. Wel liggen de lasten dus bij de werkgevers. Ook wil de overheid hiermee de zorg financieren en betaalbaar houden. En kunnen de premies voor de basisverzekering lager worden gehouden. De premies zouden anders nog hoger zijn!  

At least…

Dit waren de hoofdlijnen. Nu weet je waarvoor je premies werknemersverzekeringen betaalt. Als bonus heb ik je de werkgeversheffing voor de Zorgverzekeringswet nog meegegeven. Tenslotte wil ik je nog meegeven dat je, in tegenstelling tot particuliere verzekeringen, geen factuur voor de premies ontvangt. Naast de loonbelasting en de premies volksverzekeringen, betaal je ook deze premies en heffing via de loonaangifte aan de Belastingdienst. Zij zorgen voor inning van de premies en bijdrage.