Waarom vakantiegeld niet zwaarder wordt belast

 

Elk jaar in mei of juni krijgen veel werknemers in Nederland hun vakantiegeld. Een veelgehoorde klacht is dat hier “te veel belasting” op wordt ingehouden. Sommige mensen denken zelfs dat vakantiegeld zwaarder wordt belast dan hun gewone loon. Maar klopt dat wel? In deze blog leg ik je uit hoe het zit.

Voor salarisadministrateurs blijft dit ingewikkeld uit te leggen zonder gebruik te maken van vakinhoudelijke begrippen.  Iemand die niet op de payroll werkzaam is, is hier vaak ook niet mee bekend.  Daarom probeer ik het op eenvoudige wijze uit te leggen.  

De misvatting over de belasting op vakantiegeld

Veel mensen denken dat ze meer belasting betalen over hun vakantiegeld, omdat ze in de maand dat ze het ontvangen, een hoger brutobedrag op hun loonstrook zien staan. Onderaan de streep valt vaak tegen wat ze eraan overhouden. Daardoor lijkt het alsof ze hierover te veel belasting moeten betalen. In werkelijkheid is dat niet zo.

Belasting op vakantiegeld wordt namelijk berekend met de zogenoemde bijzondere beloningstabel. De belastingdienst gebruikt namelijk verschillende tabellen om de loonbelasting te berekenen. Bij deze bijzondere tabel kijkt je werkgever naar je totale jaarinkomen van vorig jaar en past daar een percentage op toe.  Dit percentage kan hoger lijken dan je normale loonheffing, maar dat komt doordat het vakantiegeld in één keer wordt uitbetaald.

Op jaarbasis betaal je echter evenveel belasting als over je gewone loon.

Waarom lijkt de belasting hoger?

De verwarring ontstaat omdat de loonheffing bij je gewone maandloon met de standaard loonbelastingtabel wordt berekend, terwijl vakantiegeld en andere extra’s, zoals een dertiende maand of bonussen, via een aparte (bijzondere) tabel worden belast. Hierdoor kan het lijken alsof het vakantiegeld zwaarder belast wordt, maar uiteindelijk betaal je op jaarbasis hetzelfde percentage belasting.

Zou jouw werkgever hier geen rekening mee houden, dan is de kans groot dat je bij jouw jaarlijkse belastingaangifte dit bedrag alsnog moet betalen!  En het is nu eenmaal een gegeven dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen.

Wat als er te veel belasting is ingehouden?

Soms wordt er te veel belasting ingehouden op je vakantiegeld. Dit wordt dus later rechtgetrokken bij je jaarlijkse belastingaangifte. Als je recht hebt op een teruggave, krijg je dit via de Belastingdienst teruggestort.

Conclusie

Vakantiegeld wordt niet zwaarder belast dan je normale loon. Het verschil in belasting komt door de manier waarop het wordt berekend en in één keer wordt uitbetaald. Als je vakantiegeld ontvangt en je schrikt van de belastinginhouding, onthoud dan dat dit bij de aangifte inkomstenbelasting weer gecorrigeerd kan worden. Uiteindelijk betaal je dus niet méér belasting dan nodig is.

Heb ik het nog niet helemaal duidelijk uitgelegd? Neem gerust contact met me op!