Deze vragen worden regelmatig gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Waarom wil je dit als (toekomstig) werkgever eigenlijk weten? Waarom is dit als sollicitant vaak een ongemakkelijke en gevoelige vraag? Moeten we niet van deze vragen af? Het is tijd om hier een blog over te schrijven.
Voor de werkgever….
Waarom wil je eigenlijk weten wat het laatste (of huidige) salaris is van jouw potentiële nieuwe werknemer? Wat heeft dat voor toegevoegde waarde? Heb je daar weleens over nagedacht? Of is het gewoon een standaardvraag?
Personeel in dienst nemen is duur. Loonkosten vormen vaak de grootste kostenpost in een organisatie. Uit oogpunt van budgetbeheer kan ik het begrijpen dat er gevraagd wordt om een salarisindicatie. Belangrijker vind ik wat jij, als werkgever, ervoor over hebt om deze sollicitant aan te nemen.
Daarom lijkt het mij beter om als werkgever als eerste een passend salarisvoorstel te doen. Voordat je jouw sollicitant als eerste een bedrag laat noemen. Het gaat er namelijk niet om wat iemand eerder verdiende. Het gaat erom wat jij hem of haar te bieden hebt. Wat jij ervoor over hebt om iemand voor je te laten werken. Wat jij gebudgetteerd hebt.
Iemand kan namelijk allerlei redenen hebben om te solliciteren. Als jij weet wat iemand verdient in een eerdere baan, kan het een belemmering voor je zijn iemand aan te nemen. Jij gaat vaak toch van dat salaris uit. Daarom is een indicatie beter.
Of kijk maar naar iemand met een WW- of WIA-uitkering die jij misschien wilt aannemen? Je kunt moeilijk naar zijn laatstverdiende salaris vragen. De lonen zijn inmiddels al gestegen en zijn laatstverdiende salaris is niet meer actueel.
Heeft iemand in jouw ogen een te hoog salaris? Dan kan dat dus een reden zijn iemand bij voorbaat niet aan te nemen. “We kunnen deze persoon toch niet betalen”. Terwijl deze sollicitant wel de beste capaciteiten heeft en van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw organisatie. Kun jij hem niet betalen? Ga dan in onderhandeling. Het salaris is wel de belangrijkste arbeidsvoorwaarde, maar wat heb je deze persoon verder nog te bieden? Heb je nog meer arbeidsvoorwaarden (of voordelen)? Wie weet kom je er samen wel uit!
Heeft iemand een lager salaris dan jij in gedachten had? Dan moet dat geen reden zijn om hem of haar geen hoger salaris te geven. Of te twijfelen aan diens capaciteiten. Er zijn ook mensen die een carrière switch maken. Of die bij een vorige werkgever niet het salaris kregen dat zij eigenlijk zouden moeten verdienen.
Ga na wat de beweegredenen zijn voor iemand om bij jou te solliciteren naar die job….
Voor de sollicitant….
Ben je sollicitant? Jij kunt je ongemakkelijk voelen als deze vragen worden gesteld. Dat begrijp ik. Ik voelde me ook regelmatig ongemakkelijk bij deze vragen toen ik nog naar een baan in loondienst solliciteerde. Je bent er voor deze nieuwe job. Je hoopt eigenlijk altijd meer te gaan verdienen bij een baanwissel. Ikzelf heb altijd gevonden dat zij als eerste met een salarisvoorstel moesten komen. Wat ze voor mij in gedachten hebben en op basis waarop ik kan onderhandelen. Ik heb ook altijd gekeken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zodat ik dat totaalplaatje kon vergelijken met mijn huidige job.
Voor jou als sollicitant is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Jij hebt zelf een belangrijke rol in onderhandelingen over jouw salaris. Gebruik je huidige salaris als basis, maar ben ook bereid te praten over andere arbeidsvoorwaarden. Focus je dus niet alleen op het salaris. Wees reëel en eerlijk. Focus op de toekomst, geef duidelijk aan wat jouw kennis en vaardigheden zijn en wat jouw toegevoegde waarde in het team kan zijn.
Het delen van een salarisstrook is niet verplicht. Wees wel transparant en eerlijk over je ervaring. Je kunt natuurlijk wel een salarisbereik geven met daarbij een minimum- of maximumsalaris, zodat een werkgever toch een indicatie heeft.
Terugkomend op het begin….
Moeten we niet van deze vragen af? Ik persoonlijk vind deels van wel. Het gaat niet om het laatste salaris. Dat is bij een vorige werkgever. De toekomst ligt bij de nieuwe werkgever. Doe als werkgever het eerste salarisvoorstel. Het CV zegt vaak iets over de carrière. Blijf als werknemer reëel en eerlijk en kijk ook naar de andere voordelen.
Ikzelf vind het in ieder geval niet nodig om een loonstrook bij een sollicitatie af te geven. Ik begrijp het wel dat er redenen zijn voor een werkgever om een salarisindicatie te hebben. Dit kan namelijk gebruikt worden voor eventuele salarisonderhandelingen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat een werkgever wil weten wat een sollicitant nu netto in zijn portemonnee krijgt. Je wilt niet dat iemand minder gaat overhouden voor zijn levensonderhoud. Dat kan een reden zijn dat jij, als werkgever, een loonstrook wil zien. Maar je kunt natuurlijk ook vragen wat een sollicitant nu ongeveer netto in de maand (of per 4-weken) overhoudt. Op basis van pro forma berekeningen kun je een proefloonstroken laten maken door de salarisadministratie. Zo heb je een indicatie van het nieuwe nettosalaris op basis van het huidig kalenderjaar.
Maar ga vooral met elkaar in gesprek over de andere arbeidsvoorwaarden, capaciteiten, vaardigheden en toegevoegde waarde richting de organisatie. Wees eerlijk naar elkaar toe. Dan stappen jullie gezamenlijk en met een prettig gevoel de mogelijke toekomstige samenwerking tegemoet!
Toch ben ik wel benieuwd hoe werkgevers hier over denken. Wat voor jullie de belangrijkste reden is het juist wel (op) te vragen. Ik hoor het graag!