Je overweegt iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Je wilt hem of haar om hem de mogelijkheid te bieden om ook op arbeidsgebied deel te nemen aan de maatschappij, maar twijfelt hierover. Allereerst super dat je dit overweegt. Om je over de streep te trekken, schrijf ik deze blog en ga ik het hebben over de vergoedingen vanuit de overheid die je in ruil hiervoor kunt krijgen.
Allereerst het volgende. Het is altijd heel gemakkelijk om te kijken naar wat iemand niet kan en meteen in problemen te gaan denken. Maar waarom kijken we niet naar wat iemand wél kan en geven wij deze mensen niet gewoon een kans? Waarom denken we niet in mogelijkheden? Ook deze mensen hebben het recht om aan deze maatschappij deel te nemen en daar hoort werken ook bij.
Ja, deze mensen hebben een beperking maar het zijn vaak wél mensen die willen werken en extra gemotiveerd zijn. Ze hebben misschien meer begeleiding en investering nodig dan een ander, maar ze zijn op sociaal gebied een toegevoegde waarde aan jouw bedrijf.
De overheid stimuleert juist werkgevers om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen en geeft de voorkeur voor werken bij een normale werkgever. Hiervoor staan verschillende instrumenten voor jou ter beschikking waardoor jouw loonkosten naar beneden gaan als je iemand met een beperking in dienst neemt. Een goede deal, toch?
Wat voor instrumenten zijn er? Ik noem er kort 7 op en vervang het woord instrument door goede reden.
Goede reden No. 1: Loonkostensubsidie
Een werknemer ontvangt een uitkering vanuit de Participatiewet. Als stimulans kunnen gemeenten deze subsidie toekennen voor werknemers die minder productief kunnen zijn dan werknemers zonder beperking. Een werkgever kan deze subsidie aanvragen als de werknemer minder dan het wettelijke minimumloon kan verdienen. Jij betaalt dus gewoon aan de werknemer het minimumloon en de gemeente vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon.
Goede reden No. 2: Vergoeding aanpassing werkplek
Werkgevers kunnen via de gemeente een vergoeding krijgen voor aanpassingen aan de werkplek van een werknemer met een beperking.
Goede reden No. 3: Vergoeding loonkosten bij zieke werknemer met arbeidsbeperking
Werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen, kunnen een no-risk polis krijgen. Met zo’n polis ontvangt de werkgever van UWV een vergoeding voor de loonkosten als iemand met een arbeidsbeperking ziek wordt.
Goede reden No 4: Loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak en arbeidsgehandicapte werknemer
Werkgever heeft recht op een van beide loonkostenvoordelen wanneer hij iemand in dienst neemt die aan de voorwaarden van de doelgroep voldoet. Het is een tegemoetkoming om mensen in dienst te nemen die anders moeilijk aan het werk komen. Uitbetaling volgt op basis van het aantal verloonde uren en vindt eenmaal per jaar plaats.
Goede reden No 5: Jobcoaching
Gemeentes en UWV kunnen jobcoaches inzetten of geld verstrekken voor de inzet van jobcoaches. Een jobcoach begeleidt zowel de werknemer als de werkgever op de werkplek.
Goede reden No. 6: Proefplaatsing
Wil je iemand met een Wajong-uitkering aannemen? Tijdens de proeftijd van een Wajonger betaalt UWV zijn of haar uitkering 2 maanden door. Jij als werkgever betaalt dan (tijdelijk) geen salaris.
Goede reden No. 7: Loondispensatie
UWV stelt hierbij de arbeidsproductiviteit van de Wajonger vast en geeft de werkgever dan toestemming om een loon lager dan het wettelijk minimumloon aan de Wajonger te betalen. Werkgever betaalt deze waarde aan de werknemer, UWV vult het loon vervolgens aan met een uitkering.
Natuurlijk moet per geval de situatie bekeken worden om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Je zult ze dus ook niet allemaal krijgen. In ieder geval zijn er genoeg instrumenten en redenen om juist wél iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Hierbij kun je hulp krijgen.
Wil jij als ondernemer werken aan jouw maatschappelijke betrokkenheid en diversiteitsbeleid? Twijfel dan niet langer en neem juist die medewerker met een arbeidsbeperking in dienst.